O comedie populară despre tineri şomeri greci este un mare hit, dar ea se bazează pe o situaţie reală serioasă. Jurnaliştii "The Guardian" au pornit în a descoperi care este situaţia reală a tinerilor din Grecia.
Eşti un tânăr european care nu reuşeste să obţină un loc de muncă într-o ţară afectată de cea mai grea situaţie economică din ultimele decenii. După o zi întreagă de refuzuri şi respingeri, cum te relaxezi? Ei bine, în Grecia ai ocazia să urmăreşti un film serial despre alţi oameni de vârsta ta aflaţi în aceeaşi situaţie.
Pentru telespectatorii de altă naţionalitate, "Generaţia 592 de euro" arată ca orice alt serial TV lucios şi pretenţios: editare rapidă, actori cu statură atletică şi un soundtrack rock comercial, acceptabil. Titlul este primul care îl diferenţiază însă de alte filme pentru tineri: el face referire la salariul minim de 592 de Euro câştigat de angajaţii sub 25 de ani.
Există chiar un trailer care transmite: "De unde ştii că eşti parte din generaţia celor 592 de Euro?" Un personaj răspunde imediat: "Dacă ştii deja pe toată lumea de la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă pe numele mic," sau "Când ai studiat la Harvard, şi, întors în Grecia, locul tău de muncă înseamnă să serveşti ceai celor care fac cafeaua," replică spusă de un alt tânăr din film, care are rolul unui avocat cu studii în America.
Genul în care se înscrie comedia poate fi numit "situaţii amuzante despre indicatori economici" şi este din ce în ce mai des întâlnit, dar tema constantă a serialului este lipsa unei surse de venit permenanente: când personajele merg într-un bar, este evident că-şi vor permite doar un suc. Mai mult, un calculator este prezent în permanenţă pe ecran, înregistrând cât cheltuie tinerii până ajung la ultimul bănuţ.
Nici alte întămplări mai romantice - caracteristice sitcomurilor- nu scapă de problema