Fosta consilieră a lui Traian Băsescu, devenită eurodeputată în 2007, nu are o viaţă lipsită de aventuri la Bruxelles. Pe lângă munca de birou, a avut parte de deplasări exotice, în calitate de observator electoral. În prezent, Renate Weber e coordonator politic al comisiei LIBE pentru ALDE, în această comisie fiind elaborată o cincime din legislaţia UE.
A fost printre primii consilieri care l-au părăsit pe Traian Băsescu. A plecat de la Cotroceni în 2005. Renate Weber (56 de ani), PNL, şi-a început primul mandat de europarlamentar în 2007. Avocat de profesie, Weber a ajuns într-o comisie parlamentară, cea de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri interne (LIBE), unde au fost dezbătute subiecte europene cu greutate pentru România, cum ar fi Schengen sau strategia pentru rromi. Nu e mulţumită de niciunul dintre dosare. Ar fi vrut mai mult, dar atât a ieşit. Lucrează în continuare în domeniul drepturilor omului şi a avut mai multe misiuni de observare din partea UE în America Latină - Peru, Ecuador, Bolivia şi Columbia. Următoarele dosare în care s-ar putea implica ţin de protecţia vieţii private.
În ultima zi de activitate a europarlamentarilor, înainte de a intra în vacanţa de vară, Weber trebuia să termine dosare întregi de citit, de structurat, trebuia să ajungă la şedinţe ale coordonatorilor, să participe la dezbateri. „Aici tot timpul se întâmplă ceva", spune Weber. Este coordonator politic al comisiei LIBE pentru ALDE şi trebuie să ştie conţinutul tuturor dosarelor, în această comisie fiind elaborată o cincime din legislaţia UE. „Este foarte mult", spune Weber, „dacă te trezeşte cineva noaptea din somn cu o întrebare, trebuie să ştii cum să răspunzi".
Însă Weber nu este singurul eurodeputat depăşit de volumul de muncă. Iar tocmai din această cauză s-au inventat lobby-iştii. Academicieni, avocaţi, experţi sau reprezentanţi ai diferitelor ONG