Producţia de miere din acest an va înregistra o creştere cu circa 20% faţă de anul trecut, estimările fiind între 17.000 şi 18.000 de tone pentru 2011, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.
Anul trecut, producţia totală de miere nu a depăşit 15.000 de tone, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile, deşi se preconiza o producţie de peste 20.000 de tone de miere. Jumătate din producţia românească de miere merge anual la export, în general către piaţa comunitară, Germania fiind una dintre cele mai importante pieţe.
"Anul acesta a fost o presiune pe exporturi deoarece au fost producţii bune în multe ţări din Europa, iar consumul a scăzut nu numai la noi, ci şi în vestul Europei, din cauza crizei. De asemenea, mierea ieftină, de calitatea inferioară, adusă din Argentina sau din China la preţuri de dumping, face concurenţă mierii româneşti pe piaţa externă. Sperăm ca în partea a doua anului să reuşim să exportăm pe pieţele noastre tradiţionale tot la nivelul anilor trecuţi, respectiv în jur de 50% din producţie", a declarat Fetea.
Preţul mierii este comparabil cu cel de anul trecut. Mierea polifloră costă 8-9 lei/kg, iar mierea de salcâm costă 12-13 lei/kg.
România, locul 4 în Europa la producția de miere
Românii au consumat de zece ori mai multă miere în ultimii douăzeci de ani. În anii '90, consumul de miere era de 50 de grame pe locuitor, iar acum este estimat la 500 de grame pe cap de locuitor. Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme, respectiv în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.
România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţ