Conform unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetică A+ şi peste), înregistrează economii semnificative faţă de aparatele vechi de 5 până la 15 ani.
Consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30 - 80% mai mari, în funcţie de vechimea acestora, comparativ cu consumul echipamentelor din clasa A+. Saltul semnificativ în consum se înregistrează după o perioadă de 5 ani vechime.
Un aparat frigorific vechi de 10 ani are un consum de energie de 420 kWh/an, spre deosebire de un aparat nou din clasa A+, care înregistrează un consum de numai 255 kWh/an. În ceea ce priveşte consumul de energie pe durata de viaţă, un aparat nou din clasa A+ înregistrează o economie de 2.475 kWh, ceea ce reprezintă o economie a costurilor pe durata de viaţă de 1.342 lei.
„Majoritatea aparatelor din clasa energetică A+ şi A++ justifică înlocuirea stocului existent dinainte de anul 2000, din punct de vedere al perioadei de recuperare a investiţiei”, a declarat Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager Electrolux România.
„Ponderea economiilor realizate, dar şi diminuarea impactului negativ asupra mediului reprezintă argumente decisive pentru înlocuirea aparaturii electrocasnice uzate din gospodariile românilor. Deocamdată, comparativ cu alte ţări din Europa de Est, România se numără printre ţările cu cea mai scăzută rată de înlocuire a produselor electrocasnice. În majoritatea cazurilor, rata medie de înlocuire depăşeşte durata de viaţă a echipamentelor, însă de aici reiese şi un aspect pozitiv, şi anume potenţialul de creştere al pieţei electrocasnicelor noi, eficiente energetic”, afirmă Mariana Bărbuţă, director proiect topten.info.ro.