Procurorul general Codruţa Kovesi a dispus redeschiderea tuturor dosarelor lui Sorin Ovidiu Vîntu. Sursa: CODRIN PRISECARU
Celebrele falimente ale Fondului Naţional de Investiţii, Băncii Agricole, Băncii de Investiţii şi Dezvoltare şi Băncii Române de Scont, ce "poartă semnătura" Sorin Ovidiu Vîntu, vor fi reanchetate, a dispus procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Decizia are la bază atât solicitarea "tatălui" FNI, Nicolae Popa, recent extrădat din Indonezia, cât şi o analiză a procurorului general, din care reiese că personajul cheie al tuturor acestor dosare este SOV, suspectat de fraudă şi spălare de bani. Faptele au fost comise în perioada 1995-2002, iar soluţiile de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Vîntu datează din 2004-2010.
Dosar solicitat telefonic de un procuror
Codruţa Kovesi arată, în Ordonanţa prin care a dispus reluarea cercetărilor, că SOV a fost găsit nevinovat, de către procurorii care l-au anchetat, pe fondul a numeroase încălcări de procedură, soluţii atipice, disjungeri repetate şi artificiale, ignorarea legăturilor temporare şi de cauzalitate, cercetări limitate, expertize incomplete, din care nu reiese cine a fost beneficiarul final al sumelor fraudate, ignorarea sesizărilor venite de la Banca Naţională a României şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
Printre neregulile invocate în efectuarea anchetelor se numără şi "solicitarea telefonică a dosarului şi desemnarea unui anumit procuror din cadrul DIICOT să efectueze cercetări într-un dosar, cu care era încă investit DNA, direct de către prim-adjunctul procurorului general (în condiţiile în care DNA nu dispusese declinarea competenţei, iar desemnarea procurorului se realizează în mod uzual de către şeful Direcţiei) este nelegală". Nu sunt, însă, menţionate nume.
CSM efectuează verifi