Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C. (...)
Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Publicitate Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C. Apele termale de pe lângă cetatea Oradei erau menţionate într-o diplomă a Vaticanului din anul 1214. Numele Sînmartinului apare în aceeaşi perioadă, tot legat de apă termală. Astfel, în anul 1228, este menţionată existenţa unei mori care se alimentează din râul Peţa – instalaţia funcţiona tot timpul anului datorită apei calde. Două secole mai târziu – şi încă mult după aceea –, viitoarele băi Felix erau cunoscute ca Băile Sînmartin, fiind în proprietatea călugărilor premonstranţi. Prima construcţie destinată tratamentului cu apă termală a fost ridicată în anul 1711, de Heldres Felix, administratorul băilor. Clădirea s-a înălţat deasupra izvorului numit „baia lui Felix“, folosit şi în prezent pentru cura internă. (...) Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zo