Guvernul a decis să aloce o sumă totală de 600 milioane euro, sub forma unui împrumut din veniturile obţinute din privatizare şi păstrate în trezorerie, pentru a permite mai multor ministere să finanţeze în continuare proiectele europene, până la reluarea plăţilor de către Comisia Europeană. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Executivului, având ca temă stadiul absorbţiei fondurilor europene.
Fondurile, repartizate ordonatorilor principali de credite
Executivul a decis recent să înceteze temporar să mai trimită facturi la decontare la Comisia Europeană. Fondurile sunt repartizate ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management, respectiv Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (980,1 milioane lei), Secretariatului General al Guvernului (19,4 milioane lei), Ministerului Economiei (246,4 milioane lei), Ministerului Muncii (405,6 milioane lei), Ministerului Mediului (333 milioane lei), Ministerului Administraţiei şi Internelor (45,1 milioane lei), Ministerului Transporturilor (280,5 milioane lei).
Ordonanţa privind rectificarea bugetară, aprobată miercuri de Guvern, prevede de altfel că Ministerul Finanţelor va împrumuta autorităţile de management, pe parcursul anului, cu până la 2,2 miliarde lei, din bani obţinuţi din privatizare şi păstraţi la Trezorerie, pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate programelor operaţionale.
Se va transmite un grafic de solicitări de fonduri defalcat pe luni
Pentru stabilirea sumei exacte de împrumut, autorităţile de management trebuie să transmită Ministerului Finanţelor un grafic de solicitări de fonduri defalcat pe luni. "Suma alocată temporar se restituie de ordonatorii principali de credite cu rol de Autoritate de management din sumele rambursate de Comisia Europeană. În acest sens, autorităţile de management au obligaţia