In mod normal, interpretarea articolului 103 din Constitutie ar fi trebuit sa fie una dintre cele mai importante teme de discutie. Asta daca presedintele nu ar fi reusit sa arunce tema in derizoriu, aducand-o in discutie cu un an inainte, cu o mie de "daca" in fata.
Simtind ca in jurul articolului 103 se zbate intreaga suflare politica si miza alegerilor este tot castigarea sau pierderea dreptului de a numi premierul, presedintele a plusat inca o data un joc mort din start. Chiar si asa, importanta subiectului ramane aceeasi.
Traian Basescu stie prea bine ca nu va avea cum sa nu desemneze premierul pe care USL il va propune, DACA Uniunea va castiga cel putin un vot peste 50% la alegeri. O stie atat de bine, incat tocmai de asta a si spus ce a spus, acum si nu atunci. Ce-i drept, e amuzant sa-i auzi pe toti comentacii pedelisti cum incearca sa scoata castanele fierbinti aruncate de presedinte in piata. E si mai hilar sa-i vezi pe postacii de serviciu cum nu isi gasesc cuvintele incercand sa argumenteze o astfel de aberatie.
Presedintele stie ca nimeni nu a uitat cum a ajuns Alianta DA la putere. Presupun ca are la fel de proaspat in memorie si cum l-a desemnat pentru a doua oara pe Emil Boc, in spatele lui nefiind nicio fuziune intre struto-camila PDL, UNPR, UDMR si minoritati. Ca Traian Basescu blufeaza si arunca o simpla cacealma, doar pentru cei labili in optiunile lor si inca nehotarati, o demonstreaza raspunsul pe care un membru al Curtii Constitutionale il da presedintelui.
"Partid sau alianta electorala este tot una in aceste conditii. Daca are peste 50% evident ca numeste premierul. Cu atat mai mult cu cat o coalitie preelectorala, care creeaza majoritate, isi poate numi premierul, o alianta electorala constituita tocmai pentru a participa impreuna la alegeri are dreptul sa faca acest lucru", - Ion Predescu, judec