Marius Şerbănică (28 de ani) şi Natalia B. (15 ani) sunt artişti de circ ai Fundaţiei „Parada“. În ciuda datelor de destin – Marius a crescut în orfelinate, Natalia în case părăsite, lângă părinţi dependenţi de droguri, ei sunt admiraţi de public în turnee internaţionale. La Fundaţia „Parada“, copiii din medii şi familii dezorganizate au şansa să înceapă o viaţă nouă. Una în care sunt aplaudaţi la scenă deschisă pentru talentul şi munca lor.
„Mă numesc Marius, am 27 de ani şi am trăit pe străzi. Asta după ce am fugit din mai multe orfelinate. Mă duceam pe stradă ca să scap din... infern, cum se spune. Dormeam în Gara de Nord, în sala de aşteptare. Mai ajutam pe la magazine... Mai sunt fântânile alea unde mă mai spălam. Venea razia şi te lua şi te ducea înapoi la cămin. Acolo te băteau cum ajungeai. Seara când dormeai îţi dădeau foc la picioare, puneau beţe de chibrit între degete şi le aprindeau. Sau puneau o albie cu apă în faţa patului şi te trăgeau jos din pat direct în apă. Nu ştiu nimic despre părinţii mei. Am întrebat, dar nu mi-a spus nimeni."
Marius este printre primii copii de succes ai acestui proiect Foto: Lucian Muntean
„PARADA"
Imobilul acesta portocaliu are două etaje şi mai multe uşi. Majoritatea deschise. Pentru că se circulă mult, copii, adolescenţi, părinţi, cu toţii sunt pe treptele de la intrare sau dintre etaje, sau în faţa televizorului din camera centrului de zi. Sau la masă. Sau jos, la demisol, la repetiţii, cu Marian şi doamna Flori. La televizor ei lasă de obicei pe un post cu muzică, şi curticica Fundaţiei „Parada" - unde copiii străzii sunt recuperaţi prin ceea ce se cheamă „circ social" - pare din stradă un sediu destinat petrecerilor neîntrerupte.
Muzica asta dată la maximum acoperă ceva. Poate faptul că cei care o ascultă se pot gândi aiurea în timpul ăsta. Sau poate că aşa nu se mai gând