Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, conduce propria ţară şi întregul Orient Mijlociu "pe o cale periculoasă". Declaraţia îi aparţine purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, care a condamnat actele de reprimare din Siria. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, pune de asemenea presiune pe regimul de la Damasc.
Siria "s-ar descurca mai bine" fără Bashar al-Assad, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, Barack Obama, subliniind că numeroase persoane în Siria şi în lume prevăd un viitor din care liderul sirian este absent.
"Bashar al-Assad este pe punctul de a pleca, trebuie să ne gândim deja la perioada post-Assad, aşa cum fac 23 de milioane de sirieni", adaugă Jay Carney.
Aceste declaraţii au fost întărite de şefa diplomaţiei de la Washington, Hillary Clinton, care a informat presa că Statele Unite vor cere ţărilor europene şi arabe să îşi intensifice presiunile politice la adresa regimului din Siria. Până acum însă numai Italia şi-a rechemat ambasadorul, dar această linie adoptată de ministrul Franco Frattini nu a fost urmată de niciun stat european.
De altfel, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său canadian, Hillary Clinton a recunoscut că este nevoie de timp pentru a pune pe picioare o coaliţie internaţională capabilă să determine schimbări în Siria. Reticenţa Moscovei şi Beijingului în cazul Siriei
Rusia şi China, susţinute de alte ţări emergente, între care Brazilia au anunţat deja că se vor opune oricăror presiuni mai serioase la adresa Damascului.
Occidentul este şi el reticent, în ciuda declaraţiilor dure: importanţa internaţională a Siriei este foarte mare. Dacă regimul de la Damasc cade şi îi urmează războiul civil, acest lucru va afecta întregul Orient Mijlociu, iar întreaga regiune va deveni mai instabilă.
Violenţele se accentuează în Siria
@N