CEZ nu a cerut până acum scumpirea preţului electricităţii, dar crede că ar fi oportună o majorare cu 3-4 la sută începând cu 1 ianuarie 2012, din cauza introducerii sistemului de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile. "Impactul la consumatori, odată cu intrarea în vigoare a legislaţiei privind sprijinirea energiilor regenerabile, va fi între 2 şi 4%, aşa cum a anunţat deja Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Noi (CEZ România - n.r.) nu am cerut creşterea tarifelor de distribuţie şi furnizare, care, chiar dacă nu au fost modificate în ultimii ani, este cazul să crească, iar cel mai oportun moment ar fi 1 ianuarie 2012", a declarat, ieri, Adrian Borotea, director CEZ România.
Pe de altă parte, oficialii grupului susţin că una dintre firmele sale este "la un pas" de lichidare din cauza CFR, pentru că nu reuşeşte să-şi recupereze aproximativ 330 milioane de lei.
" CFR trebuie restructurată, sper că statul român lucrează la asta. CEZ Vânzare este la un pas de lichidare, pentru că societatea de stat CFR nu îşi plăteşte datoriile. Mă tem că asta se va întâmpla, pentru că acţionarul (Guvernul ceh - n.r.) nu este dispus să majoreze capitalul unei firme dintr-o achiziţie internaţională. Următorul pas este să vorbesc cu acţionarul să majoreze capitalul CEZ Vânzare", a declarat ieri Jan Veskrna, directorul general al CEZ România.
"CFR pune în pericol nu doar sectorul energetic", a mai spus el.
Afirmând că CEZ are în plan investiţii de 280-290 milioane lei anual pe partea de distribuţie a energiei în România, directorul financiar al CEZ România, Leon Vrska, a precizat că, în prezent, compania are pierderi de 70 mil. lei din cauza CFR. "CEZ Vânzare avea la momentul înfiinţării un capital social de 40 milioane de lei, iar acum are un minus de 30 milioane de lei. Practic, am pierdut 70 milioane de lei din