“Nicio masă fără peşte!” Au ţinut cont oare deltaşii de această recomandare a medicilor atunci când au conceput zecile de reţete pe bază de peşte? Sigur că nu! Doar că, peştele reprezintă principala sursă de trai, pescuitul este activitatea lor de bază, iar localnicii din Delta Dunării au fost nevoiţi să devină extrem de inventivi atunci când a venit vorba de gătitul peştelui.
Meniul preponderent pe bază de peşte este unul dintre secretele longevităţii şi sănătăţii uimitoare a localnicilor. Zona Deltei Dunării este renumită în toată lumea pentru specificul culinar care constituie deliciul turiştilor. Toate preparatele sunt proaspete, naturale, foarte sănătoase şi gustoase.
Ciorba de peşte lipovenească preparată în inima Deltei are un gust unic. Ştiuca umplută, chifteluţele din peşte sau crapul gras “trântit” pe varză dulce sunt numai câteva din reţetele lipoveneşti păstrate cu sfinţenie în localităţile din Deltă. Turiştii care le calcă pragul familiilor din Chilia, Mila23, Caraorman, Crişan sau Sulina se pot înfrupta din toate aceste bunătăţi preparate după reţete vechi de secole.
CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERII
VIDEO “Gastronomie Delta Dunării”
Ivan Patzaichin, prin proiectul Rowmania, îşi doreşte să deschidă un centru gastronomic în localitatea Mila23, satul său natal. Ce înseamnă acest lucru? Turiştii, atât români dar mai ales străini, vor fi fascinaţi de preparatele localnicilor. Conceptul de slow-food capătă tot mai mult interes în rândul turiştilor din întreaga lume şi comunitatea are în final de câştigat dacă va reuşi să îşi promoveze tradiţiile, cultura şi gastronomia.
Descoperă Delta cu Patzaichin, în ritm de canotcă
Nimeni nu mai ia Delta la pas, nu o mai ascultă. Se practică turismul rapid de tipul “deltăreşte şi fugi”, în dauna celui lent, singurul potrivit pentru a prote