Aceasta pentru că Italia este ţara UE cu cei mai mulţi moldoveni aflați la muncă și mai este și unul dintre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre
Potrivit „Raportului BNM asupra inflaţiei" publicat de Banca Naţională, „continuarea crizei datoriilor suverane din Europa ar putea destabiliza întregul sistem financiar global".
Mai mult, în raport se afirmă că „O eventuală alăturare a Italiei la grupul tărilor cu risc de intrare în incapacitate de plată va avea consecinţe sensibile asupra economiei Republicii Moldova, prin reducerea transferurilor băneşti efectuate de persoanele fizice, şi, probabil, prin reducerea cererii pentru produsele noastre".
Nu este exclusă o repetare a crizei din anul 2009
Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, menţionat că în condiţiile în care ţările UE sunt parteneri comerciali si economici importanţi ai Moldovei, unde in ultimul timp s-a reorientat o parte semnificativă a exporturilor, o diminuare a activităţii economice va afecta grav ţara noastră. Guvernatorul nu exclude chiar o repetare a crizei din anii 2009, ce lovit Republica Moldova.
Efectele agravării situaţiei economice din statele UE se fac văzute şi printr-o scădere importantă a volumului de remitenţe. Mai ales că majoritatea moldovenilor muncesc în statele periferice ale UE, incluse în aşa-zisul grup PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania) ţări care se confruntă şi cu grave probleme financiare.
Potrivit datelor Eurostat, la începutul anului 2011, în statele din UE se aflau legal peste 200 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, din care 105,6 mii în Italia.