De astăzi, administraţiile locale vor putea aplica amenzi tuturor proprietarilor care nu şi-au asigurat locuinţa împotriva calamităţilor naturale. Sancţiunile vor rămâne însă, cel mai probabil, unele teoretice pentru că primarii nu vor să se pună rău cu alegătorii.
Astăzi este ultima zi în care proprietarii de locuinţe din România se mai pot asigura împotriva calamităţilor naturale fără să rişte o amendă de la 100 la 500 de lei. Asta spune legea pentru că, în practică, cei care ar trebui să aplice sancţiunile, adică primarii, anunţă că nu vor face în niciun caz acest lucru. Cel mai vocal este chiar preşedintele Asociaţiei Comunelor, Emil Drăghici, cel care reprezintă peste 80% din localităţile rurale din România. “Nici nu se pune problema de a se aplica amenzi pentru că niciun primar nu vrea să-şi pună în cap electoratul. Credeţi dumneavoastră că în 2012, an elecoral va fi vreun primar care să-şi amendeze votanţii? Eu nu cred.”, spune Drăghici. Mai mulţi primari de localităţi, contactaţi de capital.ro, confirmă spusele lui Drăghici şi invocă, în plus, motive cum ar fi educaţia precară a locuitorilor sau gradul ridicat de sărăcie din localităţile pe care le conduc. Nici Reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor nu fac un scop în sine din aplicarea amenzilor.
“Până la urmă legea este lege iar legea spune că pot fi aplicate amenzi. Totuşi, scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni ci acela de a determina cetăţenii, mai ales pe cei din zona rurală, să înţeleagă că, în caz de dezastru statul nu le va mai acorda niciun ajutor. De aceea este fundamental ca locuinţele să fie asigurate”, arată Marius Bulugea, preşedintele PAID.
Propagandă cu ce au la îndemână
Unele primării au delegat 2-3 angajaţi care au ca sarcină de serviciu popularizarea asigurărilor, altele lipesc afişe iar cele mai multe acordă asistenţă