Faptul că Senatul şi Camera Reprezentanţilor au votat la începutul acestei săptămâni planul de majorare a plafonului de îndatorare a SUA nu rezolvă nicidecum problemele grave ale bugetului american.
Cu o populaţie îmbătrânită şi o creştere continuă a deficitului, soluţia găsită de democraţi şi republicani nu este una sustenabilă. Iar de asta şi-au dat seama şi investitorii. Speriaţi de pericolul ce se apropie, au fugit de pe piaţa americană, bursa de la New York scăzând joi cu până la 5%, adică cea mai slabă şedinţă de la începutul lui 2009. Mai mult, agenţiile de rating rămân cu ochii pe SUA şi o singură măsură greşită ar putea fi taxată prin retragerea ratingului „AAA", cel mai mare acordat unei ţări. Ce-ar însemna asta? Intrarea în vrie a întregului sistem financiar mondial. Din nou acelaşi haos creat pe pieţe, în urmă cu trei ani.
Şi să nu uităm că la noi, în Europa, situaţia nu este deloc roz. Criza datoriilor suverane ameninţă să cuprindă tot mai multe state, iar puterea economiilor europene capabile să acorde o mână de ajutor este tot mai scăzută în raport cu nevoile în creştere. Scăderile abrupte de pe bursele din SUA şi din Asia au fost urmate de căderi ale burselor europene. Scăderi la minimele ultimelor 14 luni. „Investitorii aruncă prosopul pentru că nu pot găsi linişte pe niciun front", sesiza un analist american.
Şi cum e de oprit acest bulgăre? Speriaţi ca criza să nu treacă Pacificul în Asia, liderii chinezi şi japonezi, creditori importanţi ai SUA, au făcut deja azi-dimineaţă un apel de urgenţă la o cooperare internaţională mai strânsă. În Europa, Sarkozy îi sună pe Merkel şi pe Zapatero pentru a găsi o soluţie, iar comisarul european pentru afaceri economioce şi monetare, Olli Rehn, îşi întrerupe vacanţa pentru a se întoarce la Bruxelles. Mai este ceva de făcut, acum în al doisprezecelea ceas? După ce luni de zile plata factur