“Romanii se dau in vant dupa suplimente alimentare contra stress-ului si anxietatii, in timp ce moldovenii le cumpara pe cele pentru sistemul digestiv”, ne spune Elena Ionescu, directorul general al Plantavorel, explicandu-ne care sunt cele mai vandute produse ale firmei.
Compania, infiintata in 1825, este unul din principalii jucatori de pe piata producatorilor de suplimente alimentare pe baza de plante. Jumatate din productia societatii din Piatra Neamt pleaca la export in Republica Moldova si in alte state din fosta CSI.
Plantavorel este unul dintre putinele exemple de succes ale privatizarii prin MEBO, dar si unul dintre beneficiarii fondurilor UE alocate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cu un proiect in valoare totala de aproximativ 1,18 milioane de lei. Banii au fost utilizati pentru achizitionarea a patru utilaje necesare productiei de suplimente alimentare pentru stimularea imunitatii. „Utilajele le-am achizitionat din India unde, in ultima vreme, s-a concentrat aceasta industrie. Prin procurarea lor asteptam ca, in urmatorii trei ani, cifra de afaceri a companiei sa creasca de cinci ori. In 2010 am inregistrat o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro, iar veniturile din cercetare s-au ridicat la un milion de lei”, sustine Elena Ionescu.
Valoarea proiectelor depuse, 179% din alocarea UE
Pana in prezent, conform Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, au fost depuse circa 29.000 de proiecte, cu o valoare ce depaseste 53,3 miliarde de euro, din care contributia UE este de 34,4 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta 179% din alocarea UE pentru Romania, in perioada 2007-2013. Dintre acestea au fost aprobate doar 8.505, a caror valoare a cofinantarii europene acopera 63% din totalul alocarilor de la bugetul UE. In final au fost semnate aproximativ 6.500 de contracte, care in