Timișorenii pot îmbina cumpărăturile de la mall cu o veritabilă lecție de istorie. Aceștia pot afla în cadrul expoziției de fotografii despre ce a însemnat Zidul Berlinului.
Evenimentul este organizat de săptămânalul german Banater Zeitung și Consulatul Germaniei la Timișoara, la 50 de ani de la construcția zidului care a despărțit Berlinul occidental de cel sovietic. Un zid care a împărţit în două un oraş şi o lume întreagă timp de 28 de ani.
La vernisaj a participat și Klaus-Christian Olasz, consulul Germaniei la Timişoara, care a declarat că nimeni nu are voie să uite trecutul, pentru a evita astfel de greșeli pe viitor.
“Trăim într-un ritm alert și suntem tentați să dăm uitării date și evenimente importante din lume. Ne bucură că putem prezenta această expoziție, pentru a aminti de războiul rece pe care l-a dus acest zid ridicat în mijlocul Berlinului. A despărțit sectorul sovietic de cel cel vestic. A despărțit străzi, oameni și familii”, a spus Klaus-Christian Olasz (foto).
A participat și deputatul din partea minorităților în Parlamentul României, Ovidiu Ganț, cât și subprefectul Zoltan Marosy. Proiectul a fost realizat de Fundaţia federală pentru studierea dictaturii PSU (Partidul Socialist Unitar), împreună cu editura Axel Springer, care au pus laolaltă 20 de fotografii de arhivă cu tema Zidul Berlinului.
Familii despărțite ani de zile
Expoziția „Die Mauer – Eine Grenze durch Deutschland” („Zidul Berlinului – O graniţă în inima Germaniei”) poate fi văzută la etajul doi al mall-ulului, până pe data de 3 septembrie. Fotografiile refac istoria zidului cronologic, de la construirea lui, începând din 13 august 1961, până la căderea din 9 noiembrie 1989.
În timpul construcţiei Zidului, soldaţii Armatei Naţionale Populare (NVA) aveau ordin clar de a împuşca pe oricine, care ar fi încercat să fugă în Vest.