Anoexia este o tulburare din ce in ce mai des intalnita in zilele noastre, avand multimple implicatii, atat fizice, cat si emotionale.
Persoana care sufera de o asemenea problema vrea sa consume cat mai putina mancare cu putinta, avand o imagine distorsionata asupra propriului corp. Ea se teme ca se va ingrasa, asa ca mananca sub limitele normale si ajunge sa isi puna viata in pericol.
Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, sustine ca motivele aparitiei anorexiei nu au fost pe deplin elucidate, fiind o combinatie de factori sociali, biologici si psihologici. In general, s-a observat un nivel foarte crescut de serotinina la cei bolnavi, un neurotransmitator care in general are efecte benefice asupra organismului. Nu se stie, insa, daca aceasta schimbare apare inainte sau dupa inceperea infometarii.
Cei care au in istoricul familial o persoana care a mai suferit de aceeasi boala sunt mai predispusi la anorexie, dar predispozitia genetica joaca un rol foarte mic in declansarea ei. Cel mai mult conteaza presiunea sociala. Probabil ca nu intamplator boala este din ce in ce mai frecventa, intr-o epoca in care toata lumea este obsedata sa fie slaba, la televizor sunt prezentate numai persoane publice in forma maxima, iar cei plinuti sunt aratati cu degetul.
Cele mai frecvente simptome ale anorexiei neroase sunt:
- refuzul total de a consuma anumite alimente care sunt considerate prea grase sau dulci;
- frica permanenta, inexplicabila, fata de ingrasare;
- bolnavul isi impune un program de exercitii extrem de greu, care il lasa fara puteri;
- persoana in cauza ajunge sa cantareasca mai putin de 85 de procente din greutatea pe care ar trebui sa o aiba in mod normal;
- atunci cand in cercul de prieteni se discuta despre mancare, bolnavul nu vrea sa ia parte la dialog si evita sub