O echipă de istorici şi arheologi încearcă să descopere rămăşiţele pământeşti ale scriitorului decedat în 1616 din cauze neelucidate. Grupul condus de istoricul Fernando Prado şi-a început investigaţiile la Madrid, cu aprobarea Arhiepiscopiei din oraş şi a autorităţilor locale.
Istoria nu a reţinut prea multe fapte din biografia scriitorului care l-a creat pe nemuritorul Don Quijote, cavalerul romanţios ce s-a luptat cu morile de vânt şi a rămas în istoria literaturii ca protagonist al primului roman adevărat din cultura europeană şi ca întruchipare a visătorului. Se ştie doar că, după o existenţă frământată, în care a fost sclav, soldat, condamnat, scriitor sau perceptor, spaniolul Miguel de Cervantes Saavedra a murit la Madrid pe 23 aprilie 1616. Legenda, perpetuată de veacuri, spune că dispariţia sa ar fi fost cauzată de o ciroză. Însă dovezile lipsesc. Echipa istoricului Fernando Prado încearcă acum să facă lumină.
Cercetătorii vor să descopere oasele omului mort în urmă cu aproape patru secole. Ipoteza de lucru a cercetătorilor este că ele s-ar afla într-un mormânt dintr-o mănăstire din centrul capitalei Spaniei. Cel de-al doilea obiectiv al proiectului este reconstituirea figurii scriitorului care a aşternut pe hârtie romanul „Don Quijote de La Mancha" la începutul secolului al XVII-lea. Chipul cu care autorul a rămas în istorie este doar unul imaginat şi pictat, la aproape 20 de ani de la moartea sa, de Juan de Jáuregui, într-un portret devenit celebru. În caz că au existat portrete ale autorului pictate în timpul vieţii acestuia, susţin istoricii, ele nu au supravieţuit sau au rămas necunoscute. Oamenii de ştiinţă care participă la proiectul demarat la Madrid îşi propun şi să reconstituie, cu ajutorul tehnologiei moderne, adevăratul chip al lui Cervantes. „Este posibil ca oamenii de ştiinţă să ne ajute să descoperim cum arăta Cervantes, să-i