Cocktailul - ortografiat uneori fonetic cocteil - este acea bautura fina si sofisticata cu care dovedesti invitatilor ca esti prea rafinat sa le oferi tuiculita de Valeni si prea occidental ca sa-i servesti cu vodca.
Un bucatar berlinez pretinde ca a identificat pana acuma 628 retete de cocktail, dar s-ar putea sa fie mai multe.
Indiferent cate exista, daca iti propui sa alegi din top, primele zece conteaza, fapt pentru care portalul fresh.ru le si prezinta in ordine inversa, ca la orice mare concurs international.
Locul 10: "Mojito". Este o inventie cubaneza, datata din 1930. Se prepara din rom alb cubanez (exclus Jamaica), sifon, flori de tei, menta si zahar nerafinat (brun). Se piseaza menta cu florile de tei si cu zahar, apoi se adauga restul ingredientelor si gheata. Proportiile se aleg "ad libitum", ceea ce va individualiza bautura. Se agita in shaker, cat te tine rabdarea.
Locul 9: "Pina colada". Bautura este portoricana. Ingrediente: rom alb, lichior de nuca de cocos, suc natural si proaspat de ananas. Ghiata, shaker. Licoarea, deosebit de dulce, le ispiteste indeosebi pe doamne. Are succes mare in Caraibe, unde le este prezentata turistilor ca un fel de bautura nationala.
Locul 8: "Cosmopolitan". A fost nascocit de barmanii de pe riviera franceza, in anii '20. Reteta: sirop de visine, nectar de caise, sirop de trandafiri, gheata, sifon, dupa preferinta. Shaker, cat te tine rabdarea. Faima acestui cockteil a raspandit-o pe tot globul actrita Sarah Jessica Parker, in filmul de succes "Sex and the City".
Locul 7: "Tequila Sunrise". Baza retetei: tequila (bautura alcoolica dulce de provenienta mexicana), suc de portocale, sirop de rodie, gheata multa. Obligatoriu shaker.
Locul 6: "Daikiri". Este un cocktail devenit legendar d