Activitatea fizică dezvoltă capacitatea de refacere psihică şi echilibru emoţional. În era calculatoarelor, mulţi elevi găsesc diverse pretexte pentru a fi scutiţi de orele de sport.
Din calculele făcute de responsabilii de la Inspectoratul Şcolar, cele mai multe scutiri eliberate sunt pentru educaţia fizică. Din controalele făcute de inspectorii de specialitate reiese faptul că mai bine de 8% dintre elevi nu participă la orele de sport pentru că au scutiri, fie pentru un semestru, fie pe întreg anul şcolar. Problema este cum sunt eliberate aceste scutiri medicale.
„La unii din aceşti copii nu se poate demonstra că motivele medicale invocate sunt reale. Există multe adeverinţe cu parafa medicului, dar, odată întrebaţi, medicii neagă că ar fi eliberat aceste certificate“, susţine Onuţ Atanasiu, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Galaţi.
Afirmaţia inspectorului este întărită şi de cei care vin în contact direct cu elevii, la orele de educaţie fizică.
"Pot să vă spun, şi-mi asum responsabilitatea, că cel puţin 80% dintre scutiri sunt false, iar medicii care eliberează aceste scutiri ar trebui să fie mai responsabili", ne-a declarat un profesor de sport din Galaţi.
Licee de top şi licee codaşe
În topul liceelor în care sportul se practică la cel mai serios mod sunt Liceul Teoretic Dunărea şi Colegiul „Vasile Alecsandri“. Interesul elevilor pentru sport se datorează, în mare parte, dascălilor, susţine Atanasiu.
„Acolo unde profesorul nu se face plăcut, e clar că nici copiii nu sunt foarte încântaţi. Dacă însă profesorul are priză la copii, chiar şi cei care suunt scutiţi medical, nu numai că se prezintă, dar încearcă să facă mişcări pe care le impune profesorul“, spune Atanasiu.
La polul opus în clasament se află Liceul Metalurgic „Aurel Vlaicu“ şi liceul Traian, instituţii unde elevii ignoră aproape tot