Standard and Poor's a coborât ratingul suveran al Statelor Unite de la AAA la AA+ pentru prima dată din 1941 până în prezent. Pieţele financiare, organismele economice internationale şi instituţiile bancare privesc nedumerite spre continentul nord american şi aşteaptă reacţiile. Ce reacţii? Nici ei nu ştiu.
Washington Post a încercat în cadrul unei analize să explice care ar fi urmările logice ale acestei retrogradări a ratingului SUA, pentru a vedea dacă economia mondială va fi lovită de un puternic val care ar aduce haos pe pieţele financiare la nivel global, sau dacă această acţiune a agenţiei nu va provoca de fapt, nicio schimbare.
Presupunând că acest anunţ va avea un efect considerabil, scenariul este prezentat în felul următor: dacă datoria SUA intră pe o pantă descendentă, multe alte instrumente economice vor avea parte de acelaşi traseu. Atunci când Moody's a pus sub perspectivă negativă datoria SUA ca urmare a menţinerii plafonului datoriei, agentia a avertizat de asemenea şi asupra altor 7.000 emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 130 miliarde de dolari care sunt susţinute în mod direct din plăţi efectuate de guvern, cum ar fi obligaţiunile municipale. Obligaţiunile care nu depind direct de guvernul federal, cum ar fi cele emise de unităţile medicale finanţate prin programe Medicare sau companiile de securitate contractate de Pentagon ar putea fi, de asemenea, revizuite negativ. Pe lângă aceasta, ratele dobânzilor (cum ar fi cele ale creditelor ipotecare, pentru maşini sau cărţi de credit) sunt ancorate în trezoreria SUA, ceea ce înseamnă că o scadere de rating va forţa creşterea ratei dobânzii şi în cazul datoriei Statelor Unite. Iar un asemenea eveniment va conduce la necesitatea unui împrumut din afara sistemului şi, implicit, o presiune şi mai mare pusă pe umerii economiei slăbite.
O altă consecinţă imediată ar putea fi stare