Situaţia de luni pe burse după retrogradarea ratingului SUA de către Standard&Poor's va depinde foarte mult de reacţia liderilor europeni, afirmă analistul Laurean Lungu, scrie Mediafax.
"Depinde foarte mult ce va face UE. Dacă va fi anunţată luni o emisiune de obligaţiuni comune ale zonei euro, pieţele se vor linişti", spune analistul, informează Ziarul Financiar.
Oficialii europeni discută posibilitatea emiterii unor obligaţiuni comune ale zonei euro iar banii atraşi la randamente mai mici să fie folosiţi pentru "stingerea focarelor" în ţările cu probleme. În schimb însă, pentru a emite aceste obligaţiuni comune, statele ar trebui să cedeze o parte din suvernaitatea fiscală.
Spre comparaţie, în această situaţie statele din zona euro s-ar raporta la o autoritate centrală europeană la fel cum se raportează judeţele din România la Ministerul Finanţelor.
Spre exemplu, dacă judeţul Vaslui ar încerca să se împrumute de pe pieţele financiare, costurile creditului ar fi foarte mari. Ministerul Finanţelor se poate împrumuta însă la dobânzi mai mici şi să folosească banii pentru finanţarea cheltuielilor în judeţul respectiv.
SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors , lovitură fără precedent la adresa celei mai mari economii a lumii după o luptă politică ce lasă Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plată).
Administraţia Obama a atacat credibilitatea S&P susţinând că a găsit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".
S&P a fost nevoită să elimine cifra respectivă din analiza agenţiei, după ce oficialii Trezoreriei au descoperit că estimările privind cheltuielile discreţionare ale Statelor Unite erau cu 2.000 de miliarde dolari prea ridicate, au declarat surse apropiate discuţiilor.
"O decizie viciată de o eroare de 2.000 de miliarde vorbeşte de la sine", a declarat un purtător de cuvânt al T