La Cluj, coaliţia PDL-UDMR s-a rupt azi-dimineaţă la ora 7 punct. Cei care au făcut pasul în afară, ca să zic aşa, au fost ungurii, motivând că în ultimele şase săptămâni Primăria portocalie a luat mai multe decizii fără consultarea grupării UDMR. Picătura care a umplut paharul se pare că a fost noua piaţă alimentară volantă, inaugurată azi-dimineaţă în centrul istoric al oraşului, mai exact în apropierea Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail.
Sinceră să fiu, nu-mi pasă de coaliţia asta nici cât negru sub unghie. Mi se rupe că au rupt-o, vorba aia. Îmi pare însă extrem de stupid şi cam forţat motivul pentru care UDMR s-a supărat atât de tare. Chiar nu înţeleg de ce atât politicienii unguri din administraţia locală, cât şi unii cetăţeni clujeni români, consideră amplasarea unei pieţi alimentare volante în centrul istoric al Clujului o mare prostie, greşeală, batjocură etc.
În primul rând, Clujul, cu structura sa medievală de burg, se pretează la aşa ceva. Ba mai mult, eu zic că chiar “cerea” o astfel de piaţă. Mie, una, pieţele de genul ăsta mi se par elementele definitorii pentru oraşele cu aspect medieval şi, din câte am văzut, se găsesc în multe din oraşele europene de acest tip. În Munster, spre exemplu, în fiecare marţi şi sâmbătă, între 7.30 şi 13.30, piaţa Domului se umple de tarabe ale producătorilor locali. Ba mai mult, există chiar şi un site cu o hartă a tarabelor din piaţă, cu numele producătorilor pe ele şi linkuri. Ia uitaţi aici.
În Rennes, de asemenea, centrul istoric se transformă în fiecare sâmbătă dimineaţa în piaţă alimentară. De altfel, piaţa de acolo, Le marché des Lices, e celebră, fiind cea mai mare din Franţa. Datează de prin 1600 şi ceva şi este la mare preţ printre turişti, fiind vizitată anual de câteva mii bune (în 2009 se pare că 10.000 de turişti s-au perindat prin ea). Nu mă mir, pentru că e absolut demenţială. Î