Potrivit statisticilor, un american din şase se îmbolnăveşte în fiecare an din cauza bacteriilor, virusurilor sau a paraziţilor din alimente. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Emerging Pathogens din cadrul Universităţii din Florida au realizat o listă cu alimentele care pot provoca toxiinfecţii alimentare, informează Fox News.
● Carnea de pasăre poate conţine Campylobacter, bacil respinsabil de aproape 7.000 de internări în fiecare an în SUA, potrivit datelor publicate în cercetare. Oamenii de ştiinţă spun că acest microorganism poate provoca vărsături, dar poate fi fatal, mai ales dacă persoana care mănâncă carne de pasăre infectată cu acest bacil nu se tratează adecvat. Campylobacter este găsit adesea în carnea de pui sau de curcan. Pentru a evita infecţia cu acest microorganism, specialiştii recomandă cupărarea acestor alimente de la magazine care respectă normele de igienă.
● Carnea de porc te poate îmbolnăvi de toxoplasmoză. Acest parazit îmbolnăveşte anual 35.000 de americani, dintre care 2.000 necesită spitalizare. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Toxoplasma este considerată a fi microorganismul care provoacă cele mai multe toxiinfecţii. Peste 60 de milioane de americani, femei, bărbaţi şi copii, sunt infectaţi cu acest parazit, dar de regulă sistemul imunitar distruge microorganismul.
● Listeria monocytogenes este un tip de bacterie care se găseşte în apă şi în sol. Legumele pot fi contaminate din sol, iar animalele pot fi şi ele purtătoare ale acestei bacterii. Listeria poate fi detectată pe carnea crudă, legumele negătite, laptele nepasteurizat, alimentele obţinute din lapte nepasteurizat şi în alimentele procesate. Delicatesele care sunt făcute din ingrediente neprocesate trebuie evitate, mai ales de către femeile însărcinate, deoarece riscul ca acestea să conţină acest microorganism este destul de ridicat. P