Producătorii „untului artificial" încearcă să tenteze consumatorii adăugând cantităţi infime de vitamine sintetice. Pentru a imita şi gustul nu doar aspectul se adaugă arome, evident artificiale. Margarina contribuie la instalarea şi agravarea aterosclerozei.
Campania cotidianului Adevărul de Seară „Ştii ce mănânci?" revine astăzi cu un alt produs alimentar consumat pe scară lagă: margarina. În reclamele atent ticluite ca să convingă, untul artificial este prezentat drept un aliment plin de vitamine, gustos şi benefic pentru sănătate. În realitate, este o adevărată „bombă"alimentară care ce-i drept nu ucide pe loc.
Ulei întărit,coloranţi şi arome
Puţini sunt cei care n-au în frigider o cutie de margarină, mai ales că preţul acesteia este accesibil. Cutiile frumos colorate tentează.
Dar haideţi să vedem ce scrie pe o cutie de margarină în dreptul listei de ingrediente. Înainte de toate, pe primele două rânduri avem inscripţionate următoarele: „Grăsime vegetală tartinabilă cu 20% conţinut de grăsime". Exact ca şi cum ai spune: „Pâine cu 20% conţinut de pâine".
Urmează ingredientele: apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, sare (0,8%), emulgatori (poliglicerol, polilicinoleat sau mono şi digliceride ale acizilor graşi).
Aiuritor pentru cei nefamiliarizaţi cu chimia organică şi de aceea am apelat la un specialist !
„Pornim de la ceea ce este margarina. Ea este făcută din ulei vegetal, care printr-un anume procedeu industrial, este solidificat. Sunt mulaţi nişte ioni de hidrogen dintr-o parte în alta. Din punct de vedere chimic este un proces extrem de uşor de înţeles. Această modificare transformă acizii graşi în alt tip de acizi, mult mai periculoşi. Emulgatorii sunt substanţe care spre exemplu fac pâinea mai pufoasă iar în cazul margarinei, o fac mai plăcută la aspect", spune dr. Magdalena Moroşanu, me