Mult-trâmbiţatele anunţuri ale autorităţilor cu privire la numărul în scădere al şomerilor din România nu prea au legătură cu realitatea. Şi asta mai ales în ceea ce priveşte situaţia absolvenţilor de studii înalte. În Capitală, de exemplu, 58 de persoane cu facultate se bat pe o singură slujbă. Mult-trâmbiţatele anunţuri ale autorităţilor cu privire la numărul în scădere al şomerilor din România nu prea au legătură cu realitatea. Şi asta mai ales în ceea ce priveşte situaţia absolvenţilor de studii înalte. În Capitală, de exemplu, 58 de persoane cu facultate se bat pe o singură slujbă.
Din cei peste 493.000 de şomeri câţi sunt în România, 28.501 sunt persoane absolvente de studii superioare, dintre care 4.150 în Bucureşti. Situaţia este realmente îngrijorătoare dacă luăm în considerare faptul că la nivelul întregii ţări Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pune la bătaie, pentru săptămâna viitoare, doar 624 de joburi pentru persoanele cu diplomă de licenţă.
Se cer ingineri şi programatori
E adevărat că multe companii nu raportează ANOFM toate posturile pe care au nevoie să le ocupe, însă cifrele sunt de referinţă pentru piaţa muncii din România. Cele mai multe locuri de muncă disponibile în ţară sunt pentru posturile de inginer mecanic (29), programator (21), contabil (20), inginer electrotehnist (18) consultant bancar (15) sau consilier îndrumare şi orientare profesională (13). La nivelul Capitalei sunt neocupate doar 72 de slujbe! Un calcul simplu arată că aici aproape 58 de şomeri cu diplomă de studii superioare se bat pentru un loc de muncă.
Sursa: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă,www.econtext.ro. Posturile libere sunt valabile pentru intervalul 5-11 al acestei luni
Judeţul Teleorman stă cel mai bine
În Teleorman este cea mai mică rată de şomeri din toată ţara: ponderea celor care au facul