\"Primăvara arabă\" a aruncat în recesiune nordul Africii. La câteva luni după revoluţii, economiile Egiptului, Siriei, Tunisiei şi Libiei sunt mai slăbite ca niciodată. Sursa: Reuters
Cu şomajul în creştere şi cu investitorii alungaţi de violenţele din stradă, multe din aceste state şi-au luat gândul de la orice fel de creştere economică în acest an, chiar dacă anul trecut economiile lor au înregistat avansuri importante.
Egipt, inflaţie de două cifre şi scădere economică de peste 5%
Imaginea fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak într-o cuşcă în faţa unui tribunal din Cairo întruchipează destul de bine starea economiei egiptene nevoită să se menţină pe linia de plutire cu ajutorul miliardelor de dolari expediate de statele occidentale pentru a se asigura că revoluţia va da rezultatul dorit: instaurarea unei democraţii în nordul Africii.
Potrivit Al Arabiya, datoria publică a Egiptului a crescut din februarie şi până în prezent constant, ajungând la 80,5% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce rezervele valutare ale ţării au scăzut de la 36 de miliarde de dolari, în februarie, la 28 de miliarde în iunie, deoarece guvernul a încercat să ţină sub control inflaţia galopantă. În acest ritm, aceşti bani vor fi epuizaţi rapid. Potrivit Bloomberg, inflaţia ajunsese, în iunie, la 11,8%.
Primele trei luni ale anului le-au adus egiptenilor o scădere economică de 4,2% şi o diminuare a investiţiilor străine cu 26%.
"Investitorii ezită să-şi plaseze banii în Egipt, deoarece nu se ştie cum se va încheia revoluţia. Incertitudinea nu este bună pentru afaceri", a declarat Justin Dargin, un expert în Orientul Mijlociu de la Universitatea Harvard.
Analiştii estimează că economia egipteană se va contracta în acest an cu 5,1%.
Cel mai mult suferă Egiptul pentru că violenţa de pe străzile din Ca