Cei 33 de mineri care au supravieţuit chinului de sub pământ, în nordul statului Chile, timp de două luni, s-au transformat din eroi în ticăloşi, au ajuns de la onoarea de a discuta cu preşedintele SUA, Barack Obama, la cearta cu vecinii lor, în doar un an. Sursa: Reuters
Povestea lor este relatată de siteul Monsters and Critics. “Mă întristează foarte mult că lumea ne judecă... atât de multe lucruri s-au întâmplat între timp. Toată lumea îşi dă cu părerea înainte de a afla despre ce este vorba”, spune minerul Mario Sepulveda, referindu-se la criticile ce li se aduc.
Un an de la accident
Accidentul minier a avut loc în Deşertul Atacama, în 5 august 2010, în timp ce oamenii munceau în galerii şi au fost prinşi la 700 de metri sub pământ.
După 17 zile, când aproape toată lumea credea că erau morţi deja, oamenii au fost găsiţi vii, dar salvarea lor s-a produs abia în 13 octombrie, după o operaţiune istorică, pe care aproape un milliard de oameni au urmărit-o în transmisiune directă la televizor.
Chinurile suportate de aceşti oameni, timp de 69 de zile, i-au inspirat pe mulţi şi au devenit subiect de film la Hollywood. Totuşi, chilienii le-au întors spatele celor 33 de bărbaţi, după ce aceştia au dat statul în judecată cerând daune morale, deşi operaţiunea de salvare a vieţilor lor a costat 20 de milioane de dolari.
La un an după accident, minerii au pierdut afecţiunea publicului şi există disensiuni chiar în interiorul grupului. Cel puţin şapte dintre ei au nevoie, în continuare, de psihoterapie, printre călătoriile şi interviurile care au urmat salvării lor. “În principal suferă de depresie şi tulburări de somn”, explică Alejandro Pino, managerul regional al Asociaţiei pentru Securitate Chilienilor, care se ocupă de accidentele de muncă.
"Iadul de sub pămînt"
Ce s-a întâmplat, cum de aceşti oameni, care, spun ei, au supravieţuti