Prabusirea bursei de la New York si a celor din Europa, retrogradarea ratingului SUA pentru prima oara in istorie si previziunile deloc optimiste - toate aceste indicii ar trebui sa dea fiori Guvernului Boc si presedintelui.
Dupa ce au testat apele maririi salariilor cu degetul, pana au dat de populismul ancestral, iar Traian Basescu le-a dat peste mana, curajosii ministri s-au linistit. Sebastian Lazaroiu, al carui unic scop in fruntea ministerului pare a fi lansarea profetiilor despre soarta USL, s-a oprit pana si el din a vorbi despre marirea salariilor.
Marirea salariilor bugetarilor, in fapt recuperarea taierilor din 2010 (pentru o perioada de sase luni), sunt convins ca este un dintre prioritatile Executivului. Acesta si cred ca a fost motivul pentru care un sociolog precum Lazaroiu a fost instalat in fruntea Ministerului Muncii - pentru a calcula cu precizie momentul cel mai oportun pentru a acorda maririle bugetarilor (eventual si pensionarilor), pentru a determina cu exactitate discursul care va insoti majorarile si pentru a imbraca populismul in hainele serioase si profesioniste ale unei competente inexistente in realitate.
Ma tem ca situatia economica internationala va stopa in buna masura avantul electoral al Partidului Democrat Liberal. Blocati intr-un context global descurajant, cu accente apocaliptice, guvernantii nostri sunt fortati la cumpatare, echilibru si amanarea masurilor populiste. Desigur, relativul echilibru economic intern, impus cu forcepsul de catre FMI, si probabila crestere economica palida, de sub 1%, vor asigura premisele unui discurs la fel de populist - "uitati cat de buni am fost incat, in ciuda crizei internationale, noi am salvat tara si am adus-o pe linia pe plutire".
In mare, ideile vor semana cu cele propagate in 2009 de aceiasi - criza nu ne poate atinge, pentru ca am si depasit-