Rezultatele clasificării universităţilor vor fi făcute publice în cel mult o săptămână, au dat asigurări reprezentanţii Ministerului Educaţiei. „Sperăm că până la 10-15 august să o avem", a declarat Cătălin Baba, secretar de stat pentru învăţământul superior în Ministerul Educaţiei.
Legea Educaţiei împarte instituţiile de învăţământ superior în trei categorii: centrate pe educaţie (pot organiza numai cursuri de licenţă), universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică (cu studii de licenţă şi de master) sau de cercetare avansată şi educaţie (au dreptul la cursuri pentru nivelul de licenţă, master şi doctorat).
Miza: prestigiul şi banii
Anunţul este aşteptat cu emoţii de rectorii universităţilor, având în vedere că urmează să se decidă cine are voie să organizeze cursuri masterale sau doctorale. În joc se află atât prestigiul universităţii, cât şi finanţarea, deoarece organizarea de programe masterale şi doctorale ar atrage de la sine şi sume importante de bani alocate de Ministerul Educaţiei. În acelaşi timp, o universitate care poate organiza toate cele trei cicluri de studii ar fi mult mai dorită faţă de una care organizează numai licenţă, deoarece studenţii ar avea ocazia să-şi continue studiile în aceeaşi unitate de învăţământ. Pe de altă parte, o universitate care poate organiza doctorat are implicit profesori foarte buni şi condiţii superioare pentru cercetare.
Criteriile pe care se bazează clasificarea universităţilor încep de la actul de predare şi de învăţare. Apoi, instituţiile de învăţământ superior trebuie să facă dovada că au rezultate şi dispun de resursele necesare activităţii de cercetare ştiinţifică. Sunt luate în seamă şi relaţiile universităţii cu mediul extern, dar şi capacitatea instituţională de a-şi atinge obiectivele şi cea de schimbare şi modernizare.
35.600 de locuri la master
Ministerul Educaţiei a