Părintele din Negreşti, când nu ţine slujbe în biserică, conduce clubul de muzică al Palatului Copiilor din oraş. Părintele a început să cocheteze cu muzica încă de mic copil. Cea care i-a descoperit calităţile muzicale a fost chiar învăţătoarea sa. „Îmi plăcea să cânt, dar nu prea aveam curaj. Învăţătoarea a fost cea care mi-a dat încredere că pot cânta. Pentru mine, ca şi copil, a fost ceva deosebit când am văzut că unul din mentorii mei mă apreciază“, îşi aminteşte negreşteanul.
Tot la recomandarea dascălului, părinţii s-au gândit să întindă şi ei o mână de ajutor. Pentru că nu avea bani, tatăl său a rugat un lăutar din sat să-i aducă o vioară, iar visul profesorului a început să prindă contur.
Abia prin clasa a VII-a, acel lăutar i-a făcut cadou instrumentul. Ştiind că va urma cursurile liceului pedagogic, s-a înscris la Casa Pionierilor din Vaslui, unde a fost iniţiat cu adevărat în tainele viorii de regretatul maestru, Constantin Didilescu. „Îmi aduc aminte că am fost cooptat în orchestra liceului încă din primul an de la înscriere. Asta m-a obligat să muncesc şi mai mult la vioară“, mai spune preotul.
Ca învăţător, a înfiinţat prima orchestră
În 1977, proaspăt absolvent al Liceului Pedagogic, Virgil Dudău se întoarce în satul natal, Băleşti, acolo unde a primit catedra de învăţător. Încurajat de directorul de atunci al şcolii, pe lângă activitatea de dascăl a început şi una artistică, înfiinţând un ansamblu folcloric.
„Aveam copii care cântau la vioară, mandolină, acordeon, ţambal şi contrabas. Un taraf adevărat. Dumnezeu mi-a ajutat şi am obţinut cu această orchestră primele premii la concursurile de muzică din ţară“, se mândreşte profesorul. Astfel, în 1979 a obţinut locul III la „Cântarea României“. Graţie succesului obţinut de-a lungul timpului, Virgil Dudău a primit un post şi la Casa Pionierilor din Ne