Tinerii şi bătrânii trăiesc emoţii cu totul diferite atunci când spun că sunt fericiţi, arată o cercetare recentă. Pentru copii şi adulţii tineri fericirea stă în bucurii şi senzaţii tari, în timp ce pentru persoanele în vârstă aceasta vine la pachet cu mulţumirea şi starea de linişte sufletească.
Un grup de cercetători americani de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit că tinerilor adulţi le e greu să fie bucuroşi în lipsa senzaţiilor tari, iar în cazul copiilor aceste două concepte sunt practic inseparabile. Pentru persoanele care nu au trecut pragul maturităţii, fericirea este în proporţie de 60% legată de trăirea unor emoţii puternice. Pe de altă parte, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii asociază fericirea cu starea de mulţumire, arată un studiu citat de publicaţia britanică „The Daily Mail".
Motivele stării de bine
Cercetarea, coordonată de profesoara Cassie Mogilner şi publicată în revista „Social Psychological and Personality Science", a inclus participanţi din mai multe segmente de vârstă şi a detaliat percepţia lor despre fericire pornind de la acest criteriu. „Vorbim despre două tipuri distincte de fericire: unul asociat cu sentimentul de linişte interioară, iar celălalt legat de experimentarea senzaţiilor tari. În timp ce persoanele mai tinere sunt mai predispuse să asocieze fericirea cu trăirea unor emoţii puternice, pe măsură ce îmbătrânesc, ele sunt mai înclinate să se considere fericite când sunt împăcate sufleteşte", a explicat Cassie Mogilner, citată de „The Daily Mail".
Fericirea bătrânilor înseamnă, de fapt, mulţumire Foto: shutterstock
Diferenţa pare să fie determinată de importanţa pe care oamenii o acordă viitorului, comparativ cu prezentul. Cei mai tineri, de obicei mai interesaţi de viitor, îşi motivează fericirea prin senzaţii tari. De cealaltă parte, cei mai în vârstă