De câteva săptămâni, în Ţara Sfântă au loc proteste fără precedent. Protestul din Israel se extinde: peste 300.000 de oameni şi-au strigat nemulţumirile în stradă. Benjamin Netanyahu promite schimbări.
„Poporul cere justiţie socială", scandează israelienii la Tel Aviv, dar şi din alte oraşe importante, în cadrul celei mai ample mişcări sociale din ultimele decenii. Ansamblul clasei de mijloc îşi strigă la unison nemulţumirile ce vizează în primul rând creşterea constantă a costului vieţii, rezultat al unei economii de piaţă controlate doar de câteva familii. Şi, de la o zi la alta, protestele se amplifică. Organizatorii manifestaţiilor estimează că numărul protestatarilor a depăşit demult „masa critică" de 200.000 de persoane, pe care sperau să o atingă pentru a constrânge Cabinetul Netanyahu să cedeze revendicărilor.
Totul a început în luna iunie cu aşa-numitul „război al brânzei" (un anumit sortiment de brânză albă, numit „Cottage"), produs de bază ce face parte din alimentaţia de zi cu zi a israelienilor. Alimentul în cauză s-a aflat deseori, în ultima perioadă, pe prima pagină a ziarelor din cauza preţului crescut vertiginos în ultimul an. Guvernul a decis, în urma presiunilor opiniei publice, să ceară producătorilor scăderea lui (în mai puţin de un an, o cutiuţă cu 300 de grame de „Cottage" a „sărit" de la cinci shekeli la nouă, adică aproape doi euro). Mai mult, produsele lactate sunt impozitate în Israel cu 16%, plafonul maxim al TVA.
Prea mult, prea scump
Furia israelienilor vizează şi preţul ridicat al benzinei (mai mare în Israel decât în Europa) care contribuie şi el la scumpirea generală a traiului zilnic. De asemenea, acum trei săptămâni tinerii au lansat un apel pe Facebook împotriva chiriilor prea mari şi a crizei locuinţelor. Manifestanţii denunţă şi preţul prea mare al uleiului de măsline şi al produselor pentru copii