Lipsa infrastructurii şi problemele financiare fac ca România să fie inexistentă pe harta naţiunilor care organizează competiţii internaţionale majore. Gala în care Lucian Bute şi-a apărat cu succes titlul mondial IBF la supermijlocie în faţa francezului Jean Paul Mendy a dovedit că se poate organiza ceva şi în România.
Evenimentul a doborât numeroase recorduri. 9.000 de oameni au asistat la partida de la Romexpo, 4,5 milioane de români au urmărit meciul la televizor, iar gala a fost vizionată în 80 de ţări pe tot mapamondul. Totul a fost posibil şi pentru că guvernul a alocat 1,93 milioane de euro din fonduri europene pentru acest eveniment cu scopul de a promova imaginea României în lume. Ce se întâmplă însă cu celelalte sporturi, care visează şi ele să-şi reprezinte ceva pentru România?!
ATLETISM
Îl vom vedea pe Bolt doar la TV
Unul dintre cele mai populare sporturi de pe planetă, atletismul, poate fi văzut doar la televizor de români. Cu excepţia unor Balcaniade de cros şi de marş, România nu poate organiza în mileniul III nicio competiţie internaţională de top. Cauzele sunt multiple şi vor mai trece mulţi ani până se vor rezolva. În contextul în care pista de pe stadionul Tineretului e denivelată şi uzată de 12 ani, singura variantă de locaţie ar fi Dinamo. Şi aici lipsesc însă multe utilităţi şi ar fi nevoie de investiţii masive.
„Probabil am putea organiza în viitor un Campionat European de tineret dacă am avea vreo 500.000 de euro. Dacă plusăm până la un milion, putem chiar vedea într-un weekend câţiva sportivi de top la un Grand-Prix. Ce ne facem însă a doua zi?! Mai important este să ne creem întâi o infrastructură decentă, şi la asta lucrăm momentan, şi după aceea putem organiza şi competiţii internaţionale. Dacă mâine am aduce ipotetic un Mondial la Bucureşti, am paraliza tot oraşul doar cu transportul ofi