SMURD-UL românesc are o particularitate rar întâlnită în Europa: un singur serviciu acordă și prim ajutor, și ajutor medical. Cuvintele îi aparțin vicepreședintelui Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă (SFMC), dr. Julien Henri, citat de Agerpres. Sursa: LIBERTATEA
Avantajele acestui sistem „2 în 1” sunt evidente: este mai ușor de stabilit bugetul, echipele de intervenție și materialele necesare.
„România este una dintre puţinele ţări în care aceste două servicii - de prim ajutor şi de ajutor medical - sunt complementare, în interesul victimei, sub denumirea SMURD. Este un singur serviciu care face ambele intervenţii, fiind mai uşor de stabilit bugetul, echipele de intervenţie şi materialele necesare, decât în situaţia în care acestea sunt diferite şi nici nu se înţeleg prea bine”, a declarat dr.Julien Henri.
În general, există două mari servicii care se ocupă de urgenţe. Cel dintâi, acordă primul ajutor foarte rapid, de exemplu, unei persoane grav rănite sau celei ce a suferit un stop cardiac, etc. Al doilea serviciu acordă îngrijiri medicale urgente unor persoane care un sunt însă expuse riscului de deces.
Serviciile medicale de maximă urgență, de stat, cele de îngrijiri- private
În lume sunt mai multe servicii care dau primele îngrijiri, precum pompierii în Franţa, Germania şi Italia, asociaţii precum Ordinul de Malta în Germania ori Crucea Roşie în Austria. Cele care vin pentru salvarea vieţii unui om sunt foarte rapide şi se prezintă în maximum zece minute pentru intervenţie.
„Acestora li se alătură şi medicii de spital, care ies din unitatea sanitară şi vin efectiv pe teren, precum în Franţa, Marea Britanie ori SUA - cu paramedicii. Dar, de regulă, aceste două servicii nu se înţeleg foarte bine, nefiind concepute pe principiul unicităţii, aşa cum se întâmplă în România”, a spus dr. Julien Henri, adăugând, în context, că în