Numarul angajatilor care au ramas fara loc de munca inacest an este in jur de 14.000, in scadere puternica fata de 2010, cand au avut loc 37.000 de disponibilizari. Afla cum au evoluat concedierile si din ce domenii au iesit cei mai multi someri in prima jumatate a lui 2011.
Anul acesta, pondereafirmelor private care vor sa angajeze a fost majoritara, in timp ce numarulangajatorilor privati care au pregatit sau pregatesc concedieri a scazut usor fata de finalullui 2010, potrivit unui studiu de piata recent transmis de HR Club.
Perspectivele deimbunatatire a conditiilor de pe piata muncii din Romania sunt sustinute si decifrele ANOFM legate de numarul disponibilizarilor colective. Astfel, potrivitdatelor statistice puse la dipozitia DailyBusiness.ro de catre agentie, inprimul semestru al acestui an numarul angajatilor care au fost dati afara prindisponibilizari colective a scazut cu peste 60%, pana la 14.200 de persoane,fata de 37.200 de persoane in aceeasi perioada din 2010.
Mai mult pentru adoua jumatate al acestui an, datele ANOFM arata ca sunt estimate 9.300 dedisponibilizari, mai putin decat in S1.
Cele mai multediponibilizari din primul semestru, pe plan local, au avut loc in activitatilede investigatii si protectie (aproape 2.700 de persoane), lucrari de geniu civil (aproape 1.600 de persoane) si administratie publicasi aparare si asigurari sociale din sistemul public (1.300 de persoane). Agricultura, vanatoarea si serviciile anexe si constructiilede cladiri, cu 580 si respectiv 574 de persoane disponibilizate completeaza topul primelor 5 domenii de activitate dupa numarul de concedieri.
Peste 500 de concedieri in primele 6 luni au fost si in firmele cu cod CAEN de fabricarea altor mijloace de transport, iar aproape 500 de disponibilizari au fost si in domeniile de colectare, tratare si eliminare a deseur