2 dintre cei 32 de consilieri judeţeni din Vaslui şi-au depus rapoartele, iar vicepreşedinţii fac promisiuni. Situaţia este valabilă şi în cazul aleşilor locali, care trebuiau să-şi prezinte activitatea pe anul trecut până pe 15 iunie.
Legea 215 din 2001 este foarte clară şi îi obligă atât pe consilierii locali, cât şi pe cei judeţeni să îşi prezinte rapoartele de activitate.
Aleşii noştri nu s-au grăbit însă să se achite de această obligaţie. La Consiliul Judeţean (CJ) lista ar fi trebuit să fie deschisă chiar de şefii instituţiei. Exemplul preşedintelui Vasile Mihalachi nu a fost însă urmat de cei doi vicepreşedinţi care s-au făcut că au uitat să le posteze.
Au promis însă că le vor pune la dispoziţia cetăţenilor în cel mai scurt timp. „Ştiu că nu a fost postat, dar promit să urgentez şi să rezolv şi acest aspect, mai ales că ne apropiem şi de finalul mandatului. Este normal ca cetăţeanul să ştie ce am realizat şi ce nu“, a spus Dumitru Buzatu. În schimb, cel mai tranşant a fost Constantin Constantinescu, primarul Bârladului, care a recunoscut cu nonşalanţă că nu a postat şi nici nu îşi va publica acest raport.
„Eu nu am făcut nimic pentru bârlădeni, deci nu am ce să le arăt“, a declarat edilul bârlădean.
Un banal exerciţiu de verificare a transparenţei instituţiilor din judeţ a scos la iveală lipsa de responsabilitate şi nepăsarea celor care sunt plătiţi din bani publici. La jumătatea fiecărui an, consilierii municipali sunt nevoiţi să completeze câte un raport de activitate privind munca depusă în cadrul Consiliul Local (CL).
Responsabilitatea de a rezuma în câteva pagini activităţile prestate în interesul cetăţenilor vine ca urmare a Legii 393/2004, privind statutul aleşilor locali, şi a legii administraţiei publice, 215/2001. Potrivit articolului 52, paragraful 4, al legii 393, „fiecare consilier, precum şi vicepri