Ca să ajungem la vârful Leaota, la cota maximă de 2.133 de metri, am traversat Valea Cumpăratei. Traseul de o zi bucură privirile cu panorame din Şaua Mitarca sau vârful Răteiul. Aveţi de parcurs 15 kilometri, pe un traseu uşor. Excursia se poate face în orice anotimp, cu amendamentul că iarna, după zăpezi mari, este dificil ca parcurgere şi necesită atenţie sporită la orientare.
Am ieşit din Braşov, târziu, cred că după 10 dimineaţa, conştienţi că o să cam avem de alergat. Dar fără palpitaţii, nu-i atâta farmec. Prima pauză, prin serpentinele Moeciului. Soare, munţi, nori zâmbăreţi şi multă, multă culoare ... tot cocktail-ul ăsta al naturii ne aştepta. N-am zăbovit prea mult, ne-am făcut de cap vreun sfert de ceas, după care am luat între roţi, din nou, serpentinele spre Rucăr.
Într-un târziu ajungem în Dragoslavele, locul de intrare spre Leaota. Un sătean ne dirijează spre drumul de pe Valea Caselor şi, după ce lăsăm în urmă ultimele acareturi ale satului, părăsim valea. Ştiam de ceva ani de existenţa drumului forestier, aflat peste Şaua Prislopului, până în Valea Ghimbavului.
După câţiva kilometri buni, ajungem în şaua ce desparte Piatra Dragoslavelor (1.434 m) de muntele Albescu, pinten hotărât al Leaotei, înspre vest.
O coborâre lungă, cu emoţii, până în Valea Ghimbavului, ne scoate pe drumul forestier ce urcă până sub culmea principală a Leaotei. Mai traversăm 15 kilometri de drum forestier, anevoios dar practicabil, şi în curtea fostului canton Andolia lăsăm maşina. Avem trei variante ca să ajungem la Leaota, mai exact, trei văi - Andolia, Cumpăratei şi Lupului. Alegem Valea Cumpăratei, pentru că pe aici mai fusesem.
După prima sută de metri ne dăm seama că am facut bine să lăsăm maşina la Andolia: drumul a fost rupt de un torent şi nu prea mai ai pe unde trece. Mai sus, la confluenţa Cumpăratei cu Secările,