Prabusirea burselor internationale de la finele saptamanii trecute si scaderea rating-ului SUA de catre S&P, pentru prima data in istorie, realimenteaza temerile izbucnirii unui nou val de criza. Vezi cum va fi afectata Romania si ce parghii vor avea la dispozitie autoritatile locale pentru a face fata unui nou cataclism economic.
Analistii considera ca prabusirea burselor de la finele saptamanii trecute reprezinta un semnal negativ pentru evolutia economiei mondiale. Mai mult, "crahul" ameninta revenirea fragila a Romaniei, tara abia iesita din recesiune.
"Scaderile de vineri anunta ceea ce toti stiu foarte bine si se feresc sa spuna: sistemul capitalist, in forma actuala, este intr-o mare criza a organizarii", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
El a explicat ca sectorul privat, mai exact bancile, a facut "mari ravagii", iar statul a trebuit sa le plateasca. "Asa s-a ajuns la criza datoriilor suverane. Acest lucru se tot intampla de 3 ani, de cand tari puternice nu a au transmis nota de plata catre populatie", a punctat Serbanescu.
Spre deosebire de aceste tari, statul roman, "fiind prea sarac, a pus populatia sa plateasca direct, prin reduceri de salarii, cresterea TVA", a continuat analistul economic.
El estimeaza ca acest lucru se va intampla si in Europa de Vest. "Criza prin care facturile de plata vor fi transmise populatiei vine in curand si in tarile cele mai simandicoase, inclusiv Germania. Populatia nu scapa. Spania si Italia nu sunt tari atat de mici ca Irlanda si Grecia. Cine sa le ajute, SUA, cu datorii de 14.000 miliarde de dolari?", se intreaba Serbanescu.
El vede drept consecinte directe ale crizei datoriilor suverane un razboi sau o inflatie devastatoare de 15-20% pe an. "Altfel, cum sa plateasca 14.000 miliarde de dolari? Nu vor taia salariile ca noi, ci vor pune o inflat