Spitalul de Psihiatrie Botoşani vrea să acceseze un proiect european pentru a monitoriza pacienţii periculoşi. Proiectul a fost depus la Ministerul Comunicaţiilor, iar conducerea spitalului speră să obţină finanţare atât pentru achiziţionarea brăţărilor electronice cât şi pentru realizarea unei baze informatice performante.
Proiectul este în valoare de 1,6 milioane lei, însă doar 3% din valoare va fi suportată din bugetul Consiliului Judeţean. Restul banilor vor proveni din fonduri europene nerambursabile.
Beneficiarii acestui experiment unic în România vor fi 40 de pacienţi cu risc mediu şi ridicat, internaţi la Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani, care sunt predispuşi la acte de violenţă, automutilare, fugă şi chiar sinucidere. Concret, aceşti bolnavi vor fi echipaţi cu brăţări magnetice care vor transmite semnale către dispecerat atunci când vor părăsi salonul sau secţia unde sunt internaţi.
„Este vorba despre un sistem GPS pe care dorim să îl achiziţionăm prin intermediul programul european Demenţia, lansat recent în statele europene, şi care ne va permite localizarea imediată a pacienţilor care fug din spital sau ne creează probleme. Brăţara montată pe braţ va bipăi iar dispecerul îşi va da seama că bolnavul a plecat. Sistemul este performant şi ne va permite chiar localizarea imediată a pacientului", a spus Gabriel Oprişanu, directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşan.
GPS-uri vor purta şi deţinuţii eliberaţi sub control judiciar sau aflaţi în arest la domiciliu, după modificarea Codul Penal.