Cu ajutorul unor experţi în resurse umane şi în energie, „Adevărul“ a creionat profilul managerului independent care va dori să conducă o companie de stat. Acesta se deosebeşte net de directorii actuali. În primul rând, noul manager va trebui să fie rezistent la orice fel de presiune politică, iar statul să îi plătească un salariu de 10.000-20.000 de euro pe lună.
Specialiştii consultaţi de noi spun că omul care va candida pentru o funcţie atât de dificilă cum este conducerea unei companii cu capital majoritar de stat din zilele noastre ar trebui să fie nu doar un bun profesionist, ci şi un negociator priceput. Iată ce trăsături ar mai putea defini profilul viitorilor manageri privaţi ai companiilor statului:
Salariu motivant. De doi ani directorii generali ai companiilor primesc un salariu plafonat la nivelul unui secretar de stat, adică 4.800 de lei pe lună, indiferent dacă respectiva companie are profit sau înregistrează pierderi. Odată cu instalarea managerilor privaţi, astfel de anomalii vor trebui să înceteze.
„Având în vedere salariile care se oferă în mediul privat în astfel de funcţii, managerul privat ar trebui să fie remunerat cu 10.000-20.000 de euro lunar. Noul administrator va avea un contract de management cu criterii de performanţă, în funcţie de care va primi aceşti bani", a declarat, pentru „Adevărul", Daniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions, companie specializată în managementul resurselor umane şi head-hunting.
Bonusuri de performanţă şi acţiuni în companie. La rândul său, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, susţine că, pentru a-l motiva pe noul manager, statul i-ar putea oferi acţiuni la compania pe care o conduce. Totodată, el va primi bonusuri în funcţie de realizări.
„Pachetul salarial trebuie să rivalizeze cu oferta din zona privată a acelui secto