"România are nevoie de maximă precauţie şi de evitarea oricăror politici populiste", "Nu ne putem întinde mai mult decât ne ţine plapumă", "Investiţiile sunt singurele care aduc locuri de muncă şi creştere economică". Acestea sunt trei dintre frazele spuse duminică dimineaţă prefecţilor adunaţi în videoconferinţă de premierul Emil Boc. Iar frază culminantă a fost: "Important e să nu luăm vacanţă în absorbţia fondurilor europene".
Cu cine vorbea premierul ?
Formal, în sală, pe ecrane, erau prefecţii şi secretarele lor. Dar pe fond, cui era adresat discursul ?
La fel ca şi preşedintele Băsescu, liderii noştri politici sunt nişte constatatori: că e criză în lume, că economia noastră este fragilă, că trebuie continuate reformele, că în sănătate nu s-a făcut nimic, că avem un sistem de asistenţă socială care nu mai poate fi susţinut sau că nu trebuie să fim populişti, acum, în aceste vremuri de criză, că altfel avem soarta Greciei !
Dar toate aceste lucruri, situaţii, evenimente, le aparţin lor, celor care conduc, celor care au puterea în mână. Creşterea salariilor sau a asistenţei sociale peste cât ţine plapuma, definite ca măsuri populiste, este dată de cei aflaţi la putere, de cei care aprobă şi semnează hotărârile de guvern sau care ratifică la preşedinţie. Contractele cu băieţii destepţi din energie, construcţii, transporturi, sănătate, IT, nu vin de nicăieri. La fel ca şi datoriile. Nu au apărut din neant. Cineva a semnat şi semnează pentru contracte. Şi cei mai mulţi, la sume mari, au binecuvântarea de sus. La fel ca şi în sănătate, unde preşedintele Băsescu descoperă lunar că sunt noi arierate, de sute de milioane de euro. Păi sistemul care le generează este susţinut an de an de cei de la putere. Iar tocmai ei îl critică şi cer reforma. La fel cum premierul Boc cere să nu se ia vacanţă în absorbţia fondurilor europene. Adică îşi cere sieşi