Pe tărâmul unde Dunărea întâlneşte marea, departe de betoane şi de zgomot, mai poţi întâlni câteva porţiuni de nisip prea puţin ştiute de turişti. Pe plajele de la Sulina, Portiţa, Sfântu Gheorghe, Corbu şi Vadu, adevărate colţuri de rai, te poţi bucura de linişte şi de peisaje sălbatice.
Apele învolburate ale mării scaldă nisipul amestecat cu scoici, iar în văzduh se simte miros de peşte. Dacă întorci privirea vezi Dunărea. Sulina, Portiţa, Sfântu Gheorghe, Corbu şi Vadu sunt ultimele colţuri de libertate de pe litoralul românesc, ultimele locuri unde boemii încă se mai regăsesc. Ca să ajungi la Sulina trebuie să iei nava-pasager de la Tulcea. Drumul până acolo durează cinci ore, însă nu ai timp să te plictiseşti. Peste tot de jur-împrejur poţi vedea sălcii ce se înalţă din apă, colonii de pelicani şi de cormorani. Din loc în loc, nuferii formează adevărate constelaţii.
CITIŢI ŞI:
Raiul românesc. Gura Portiţei, între pustietate şi invazia civilizaţiei FOTO
După plimbarea prin raiul de pe ape ajungi în cel mai estic oraş al ţării. Sulina oferă acces atât la Marea Neagră, cu o plajă aflată la doar un kilometru de oraş, cât şi în Delta Dunării. La plajă poţi ajunge pe jos, în 15-20 de minute. Aici admiri mici plauri din stuf la malul mării şi stoluri de păsări care se plimbă între Deltă şi mare.
Pe nisipul plajei de la Portiţa se odihnesc pescăruşi şi cormorani Foto: Dan Bandacu
Un alt loc în care te poţi bucura de o porţiune de plajă virgină la Sulina este Farul Nou. Pentru a ajunge aici trebuie să mergi cu nava până în locul unde fluviul se varsă în mare. Este o imagine cum rar îţi este dat să vezi: valurile mării se sparg în Dunăre, iar întinderile de apă dulce şi sărată sunt delimitate de câteva stânci. În dreapta e marea, pe centru Dunărea, iar în stânga Golful Musura. În această splendoare, o plaj