Doi designeri care înfrumuseţează casele şi grădinile românilor cu piese din cuarţ vorbesc despre ce înseamnă, pentru ei, o locuinţă plăcută. Alia Bakutayan şi partenerul ei, Daniel Tufiş, militează pentru casele luminoase şi ecologice, care comunică armonios cu exteriorul şi pe care le decorează cu mobilier urban unicat.
Adevărul: Nu este un act de curaj să faci piese unicat, aşa cum faceţi voi, într-o ţară în care se cumpără, aproape în spirit de turmă, ce e mai ieftin?
Alia Bakutayan: Nu ştiu dacă e un act de curaj sau nu, însă este un demers pe care ni-l asumăm. Noi vrem să ne manifestăm artistic şi prin crearea de obiecte de design unicat, pe le care le „vedem" înainte să fie terminate. Plăcerea e mare când acestea sunt gata realizate, dar e şi mai mare când vezi că ceea ce faci cu foarte multă pasiune devine o bucurie şi pentru alţii, aşa că uiţi cam de toate problemele din timpul procesului de creaţie şi continui să lucrezi şi să fii optimist că vei găsi oameni care să-ţi aprecieze munca.
Cum decurge procesul acesta despre care vorbeşti?
Alia Bakutayan: Totul începe de la o idee nebună, uneori chiar imposibil de realizat, după care se încearcă aplicarea ei pe o foaie de hârtie. După ce capătă o formă, ne gândim cum să capete un corp, dar implicit şi viaţă, toate acestea, ţinând cont de proprietăţile materialului din care obiectul va fi creat şi de segmentul de piaţă spre care ne orientăm. În general, alegem forme simple, fluide, organice, căutăm mereu armonia între material şi formă.
Folosiţi foarte mult, în munca voastră, cuarţul. Cum a intrat el pe mâinile voastre?
Daniel Tufiş: Locuinţa noastră e un spaţiu deschis asemănător celui industrial, un loc în care ne primim şi prietenii, şi clienţii, de aceea ne-am gândit ca zona de bucătărie să nu ocupe prea mult spaţiu, să fie practică şi mai ales să