Propunerea Comisiei Europene de reducere a cofinanţării de la 15% la 5%, pentru şase state membre ale Uniunii Europene (UE), ar putea fi aplicată la noi, retroactiv, începând cu luna mai a anului 2009, în cazul în care va fi aprobată de Parlamentul European, susţine Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Pe lângă faptul că, pentru ţara noastră, această măsură ar putea să genereze economii de până la 714 milioane de euro, există şi alte avantaje.
"Va exista o diminuare a presiunii pe bugetul de stat şi a unei posibile dezangajări automate a fondurilor UE, în perioada 2012-2013", a declarat, vineri, Cătălin Vătafu.
Planul ar trebui să contribuie la relansarea economiilor care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Letonia şi Ungaria. Contribuţia UE va creşte la 95%, dacă acest lucru va fi solicitat de unul dintre cele şase state. De asemenea, planul va permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurală şi pescuitul.
Reducerea contribuţiei de cofinanţare are scopul să ajute România să implementeze proiectele europene şi să absoarbă mai mulţi bani, având în vedere că la acest capitol, ţara noastră nu înregistrează rezultatele aşteptate de Comisia Europeană.
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a atenţionat într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, în urmă cu două luni, că instituţia pe care o conduce rămâne preocupată de nivelul foarte scăzut al absorbţiei financiare a Fondurilor Structurale şi de Coeziune din România, care a ajuns la 3%, fiind o îmbunătăţire minoră faţă de nivelul precedent de 2%.
Indicatorul la care a făcut referire Jose Manuel Barroso reprezintă rata plăţilor intermediare, care este, în prezent, de 3,52%.
"Este