Cu toate acestea, în 2010, intrările de capital străin în România se situează sub nivelul mediei anuale din intervalul 2005-2007, urmând tendința de pe plan global.
Țara noastră se situează pe primul loc în regiunea Europei Centrale şi de Est în privinţa valorii investiţiilor străine de tip greenfield, respectiv 5,204 miliarde de dolari, în primele patru luni din acest an, conform Raportului Mondial al Investiţiilor, elaborat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), ediţia 2011.
Pe următoarele locuri se poziționează Polonia (3,13 miliarde de dolari), Slovacia (2,8 miliarde de dolari), Bulgaria (2,15 miliarde de dolari), Cehia (1,76 miliarde de dolari) și Ungaria (1,17 miliarde de dolari). În cadrul Uniunii Europene, investiţiile greenfield în perioada respectivă au totalizat 47,33 miliarde de dolari, cea mai mare valoare (7,21 miliarde de dolari) fiind atrasă de Marea Britanie. În ceea ce privește numărul de proiecte greenfield atrase în ianuarie-aprilie 2011, România se situează pe locul doi în regiunea Europei Centrale şi de Est, cu 73 de proiecte, după Polonia (89 de proiecte).
Anul trecut, țara noastră a atras 218 proiecte greenfield, iar în 2009, un număr de 204 proiecte. În spațiul comunitar cele mai multe astfel de proiecte au fost demarate în Regatul Unit (290), Germania (143) și Franța (93).
În opinia Doinei Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini, pentru a atenua efectele negative ale crizei, România ar trebui să stimuleze absorbția fondurilor europene.
„Multe țări și-ar dori, în această perioadă dificilă, să poată beneficia de astfel de finanțare nerambursabilă, care să vină în completarea fondurilor de la buget, pentru stimularea investițiilor. România trebuie să-și prioritizeze planul de investiții, și mă refer, în special, la cele în infrastructura de transport și cea