Comuna Colţi este singura localitate din România în care se găseşte chihlimbar în albiile râurilor sau în stâncile munţilor. Îi vezi pe drumuri sau pe crestele munţilor cu raniţa şi târnăcopul în spate. Oamenii din sat îi recunosc de departe: sunt căutătorii de chihlimbar.
Ai zice că sunt cei mai norocoşi oameni din lume, dar, de fapt, ei se luptă cu sărăcia cruntă. Chihlimbarul este o piatră preţioasă de culoare galbenă transparentă cu forme translucide, opace, fiind de origine organică, mai precis provine din răşină.
Vârsta chihlimbarului este apreciată de până la 260 de milioane de ani. Provenind din răşina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, cu toate că nu este mineral.
Peisaj ce-ţi taie răsuflarea
„Chihlimbarul are peste 260 de nuanţe de la galben-miere şi până la negru-verde şi toate se găsesc aici la noi, la Colţi. Este zonă bogată şi este cunoscută în toată lumea. Probabil aici au fost îndeplinite toate condiţiile atmosferice de formare a chihlimbarului”, ne-a declarat Gheorghe Cîrstian, un localnic din Colţi.
Zona Colţi este una deosebită, cu case vechi, biserici, mânăstiri, copaci seculari, scăpaţi de secure. Tot acolo, pe lângă vestiigiile rupestre de la Aluniş, în munte, se găseşte chihlimbarul, rostogolindu-se la vale după ploaie.
Reportajul integral îl găsiţi în paginile săptămânalului ADS Buzău, aflat la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, la preţul de 0,9 lei.