Puţini turişti care ajung în 2 Mai sau în Vama Veche ştiu că pot vizita o peşteră unică în lume la numai câţiva kilometri de plajă sau de terasele mereu pline.
Judeţul Constanţa se poate lăuda cu 11 peşteri, fiecare dintre ele fiind unică în lume prin specificul său. Peştera Limanu, Sf. Andrei, Sf. Cassian, Peşterile din Cheile Dobrogei, grotele de la Basarabi, Peştera La Movile, Adăpostul Rândunelelor, Peştera Liliecilor şi Peştera La Adam au toate un imens potenţial turistic, însă numai două dintre ele sunt incluse în ofertele agenţiilor de tursim şi sunt promovate internaţional la târgurile de profil. Peştera Limanu este cea mai labirintică din ţară, fiind încărcată de legende ţesute de-a lungul sutelor de ani.
A fost leagănul unei civilizaţii preromane, i-a găzduit pe dacii prigoniţi de romani, a fost adăpost pentru creştinii care s-au refugiat din calea barbarilor, iar acum este închisă cu o poartă din fier masiv, pentru a fi ferită, pe cât se poate, de vandali. Dar nici această măsură de protecţie nu este suficientă, pentru că se găsesc întotdeauna turişti grăbiţi, care să spargă poarta metalică şi să facă ravagii în peşteră. În ultimii ani, Peştera Limanu a fost, pe rând, groapă de gunoi, altar satanist şi loc bun de vandalizat de aşa-zişii aventurieri, unii dintre ei plecând acasă şI cu o frumoasă colecţie de căşti cu lanterne frontale, lăsate în interiorul peşterii de Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS), în custodia căruia se află întreaga arie protejată, împreună cu peştera propriu-zisă, din 2004.
Pentru a rezolva problema vandalizării, GESS a amenajat primele câteva sute de metri de galerie pentru a se putea vizita şi a închis restul peşterii. Au muncit cu voluntari câteva luni, strângând gunoaiele depozitate acolo ani la rând de localnici. Dar puţin le pasă celor care caută ceva aventură în acea