Bolnavii cu artroză sunt cei mai avantajaţi de vremea caldă, simptomele lor fiind atenuate în acest sezon sub influenţa temperaturilor. Dacă poliartrita se declanşează pentru prima oară vara, durerile asociate bolii sunt mai reduse în intensitate decât dacă primele manifestări apar iarna sau primăvara.
Vremea caldă este benefică celor cu suferinţe articulare din două motive: durerile sunt reduse în intensitate, iar procesul inflamator (în cazul artritei reumatoide) şi degradarea articulară (în cazul artrozelor) sunt încetinite. „Cel mai bine se simt în sezonul cald persoanele cu afecţiuni articulare degenerative, de tipul artrozei", precizează medicul specialist în medicină internă Daniela Opriş de la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.
Vitamina D reduce inflamaţiile
Una dintre explicaţiile pentru agravarea durerilor de articulaţii în cazul reumaticilor în sezoanele ploioase şi răcoroase este carenţa vitaminei D, arată studiile. Nivelurile scăzute ale „vitaminei soarelui", cum mai este ea numită, determină creşterea răspunsului inflamator al organismului. Cum poliartrita este o boală autoimună inflamatorie, aportul de vitamina D îi încetineşte evoluţia şi îi atenuează simptomele. Potrivit specialiştilor, mai mult de jumătate din populaţia Globului are carenţă de vitamina D, mai ales pentru că nu se expune suficient la soare. 15 minute de expunere vara, la ore potrivite (adică nu între 10 şi 14), asigură necesarul zilnic de vitamină.
Curele la băi, eficiente tot anul
Împachetările cu nămol atenuează durerile de articulaţii, iar efectul terapeutic al băilor în ape termale se poate menţine chiar şi un an.
„Curele balneare în staţiunile de profil, precum Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord, Pucioasa, Amara, Lacul Sărat şi Băile Herculane, completează schema terapeutică a reumaticilor. În aceste staţiuni exist